Recents in Beach

Sağlıklı Nasıl Uyumalı

   Eğer sabah yataktan yorgun ve dinlenmemiş kalkıyorsanız!
iyi bir uyku aslında birçok hastalığın oluşma riskini azaltır. Çünkü iyi, kaliteli ve derin bir uykuda beden yenileniyor. Gençlik hormonu diye bilinen büyüme hormonu da uykuda salgılanıyor. Beden ve zihin adeta o günün muhasebesini, düzenlenmesini ve onarımını gerçekleştiriyor. Ömrümüzün yaklaşık 1/3’ü uykuda geçtiğine göre kaliteli ve sağlıklı bir uyku uyumak sağlıklı bir beden için çok önemlidir.
Hangi tarafa yatmalıyız?
İyi ve doğru bir pozisyondaki uyku dolaşımı hızlandırır, strese karşı koruyucudur. Pek çok kişi nasıl yatması gerektiğini bilmez. Bu yazıyı iyi okuyun, içinde ömrümüzün yaklaşık üçte birinin geçtiği uykuyla ilgili önemli ipuçları var:
Bir tarafa yatıp uyurken, yatılan yöne bağlı olarak burun deliklerimizin birisi tıkanırken, diğeri açılır. Solunum bu açık olan burun deliğinden yapılır. Ayrıca nefes alınan burun deliği ile beynin yarım küreleri ve sempatik parasempatik sinir sistemleri arasında da bir ilişki olduğu çalışmalarla gösterilmiştir.
Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanır, sol burun deliği açılır. Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarım küresinin aktivitesi artar.
Sağ beyin yarım küresinin uyarılması, parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini artırmasına, kalp hızının yavaşlamasına, tansiyonun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerinin yavaşlamasına neden olur. Dolayısıyla kalp daha az yorulur, uykuya dalmak daha kolaylaşır. Bu da dinlenmenin daha iyi olmasına olanak sağlar.
Diğer yandan sol tarafa yatılırsa ne olur?
Sol burun deliğinin tıkanması ile birlikte sağ burun deliğinden nefes alınması, sempatik sinir sisteminin faaliyetlerinde artışa yol açar. Bu durumda kişi heyecanlanmış gibi olur ve kalp atışlarındaki hızlanma ile kalp daha da yorulur. Uykuya dalma zorlaşır. Çünkü kalp atım hızının, tansiyonun, heyecan ve dikkatin artması uykuya engel olabilir. Sol taraf üzerine uyurken vücut daha çok yıpranacaktır.
Sırtüstü veya yüzüstü yatınca durum ne olur?
Yüzüstü yatmak zaten uzun süre mümkün olmadığı gibi, kalp, akciğerler ve mide bu durumda baskı altında kalır. Ciğerlerimiz ve midemiz sıkışıp rahatsızlık verebilir. Sırtüstü yatıldığında ise bu rahatsızlıklar olmaz. Ancak, uykuya dalmada gecikme olabilir. Bu durum vücudun dinlendirici bir uykuya geçmesine ve dinlenmesine engel olabilir. Çünkü bu yatış şeklinde gündüz olduğu gibi iki burun açık olacak ve parasempatik sistem uyarılmayacaktır. Ayrıca sırtüstü yatılması durumunda mide ve bağırsakların fonksiyonlarını gerçekleştirmesi biraz daha zorlaşacaktır. En faydalı ve belki de en az zarar görebileceğimiz yatış pozisyonu ‘Sağ yana yatarak ve ayakları vücuda doğru çekerek uyuma’ olduğu, yapılan araştırmalarla bugün doğrulanmıştır. Bu yatış şeklinde hem mide ve bağırsaklar korunmakta, hem de sindirimin daha kolayca tamamlanması mümkün kılınmaktadır.


Post a Comment

0 Comments