Recents in Beach

HES'e karşı tepki yürüyüşü

   Tokat’ın Zile ilçesinden geçen Çekerek Irmağı üzerine kurulacak Hidroelektrik Santralleri (HES)’ne tepki amacıyla yürüyüş düzenlendi.
         Yaklaşık 20 köyü olumsuz etkileyecek olan projeye tepki gösteren 400’e yakın vatandaş, elerinde pankartlarla “Hes yapma boşuna, yıkacağız başına”, “Bu vadide satılık su yok”, “değermen su ister, bostanım çapa ister, kör olası hesciler esaslı kötek ister” vb. sloganlar atarak tepkilerini gösterdiler.
         Irmağın karşı yakasında Hes çalışmalarının başlatıldığı yere geçmek isteyen vatandaşları, jandarma ekipleri durdu. Bu esnada ısrarla geçmek isteyen vatandaşlarla jandarma ekipleri arasında gergin anlar yaşandı. Irmağın karşı yakasına geçmekte olumsuz sonuçlar alan vatandaşlar oturma eylemi yaptı. O esnada Tokat ve Yozgat Güçbirliği Platformu üyesi Mustafa İdel bir basın açıklaması yaptı.
         İdel, İstanbul’da bulunan Tokat federasyonları, Yozgat’a bağlı Çekerek ve Aydıncık ilçeleri ve köy dernekleri, yöre dernekleri bir araya gelerek Hes’lere karşı Tokat ve Yozgat Güçbirliği Platformu oluşturduklarını söyledi.
         Projeye göre Süreyyabey Barajı ile Kazankaya Barajı arasında akan Çekerek ırmağı üzerinde 3 adet HES’in yapılacağını ve bu nedenle adeta bölgeye çok büyük zararının olacağını söyleyen İdel, basın açıklamasını şöyle sürdürdü:
 “HES'LER KÜÇÜKTÜR AMA ZARARI BÜYÜKTÜR
         Tokat ve Yozgat illerimizin dört tarafında özgürce akmakta olan dereler ovalarımızı sulamakta, doğal yaşamın ihtiyacını karşılamakta, şehirlerimizin, köylerimizin ve insanlarımızın su ihtiyacını gidermektedir. Derelerde özgürce akan sular doğaya ait olup tüm canlıların hayat ve yaşam kaynağıdır.
         Siyasi iktidar HES projeleri için hükümetin aldığı ‘Acele Kamulaştırma Kararına’ göre; Yozgat ili Çekerek ilçesi Çandır, Kırkdilim, Sarıköy; Aydıncık ilçesi Hacıilyas, Kazankaya ve Üzümlük köyleri ile Tokat Zile ilçesi Acıpınar, Acısu, Akçakeçili, Akkılıç, Büyükaköz, Haramikışla, Karaşeyh, Köylüünürü, Küçükaköz, Küplüce, Narlıkışla, Sekikışla ve Yapalak köyleri ile Gümüşkaş, Büyüktoraman, Başalan, Kamışçık, Yücepınar, Ciğerbağı, Karacaören, Uzunöz köyleri Hes'lerden etkilenecektir.
         Projeye göre Süreyyabey barajı ile Kazankaya barajı arasında akan Çekerek Irmağı üzerinde 3 adet HES (Hidro Elektrik Santrali)’in yapılacaktır.
         HES'leri; Siyasi iktidar “su akar, insanlar bakar” söylemini kullanarak ve 2001 yılında çıkarılan 'Enerji Piyasası Kanunu' gerekçe göstererek hem enerji elde etmek, hem de suyun kullanma hakkını 49 yıllığına bir şirkete devretmek suretiyle izin vermektedir.
Hes; dere ve ırmak yataklarındaki suyun kanal ya da borulara hapsedilerek kullanılmasıdır. Doğaya ve yöre halkına ait olan suların bir şirkete devredilmesi demektir. Böylece özgürce akan dereler kuruyacak hem doğal yaşam, hem de tarımsal yaşam felç olacaktır, bunun sonucu olarak bölgeden büyükşehirlere göç hızlanacaktır. Çekerek ırmağının suladığı ovalar ekilemez hale gelecektir, halen bu bölgelerde sulu tarım yapılmaktadır ve birinci sınıf tarım arazilerine sahiptir.
         Hes inşaatları sırasında yol açma ve kanal yapma aşamasında doğa tahrip edilmekte, kayalıkların patlatılmaları sırasında kullanılan patlayıcılar nedeniyle yer altı su kaynaklarının istikameti değişmekte, içme suyu kaynakları kurumaktadır.
         Türkiye’nin bütün derelerinde yapılacak Hes'lerden elde edilecek toplam elektrik % 5 olmasına karşılık hatlardaki kayıp % 20 civarındadır, buna göre amaç elektrik üretmek değil suların pazarlanmasıdır. Bugün bütün derelerin satılmış olması ve suyun kaynağından denize kadar hapsedilmiş olması suyun ticarileştirilmesi ve özelleştirilmesi sağlanarak patronlara sermaye birikimi sağlanacaktır.
         AKP Hükümeti, sermayeye yüksek kar sağlamak adına şehirlerde kentsel dönüşüm adında mahallelerimizi talan etmekte, yol ve AVM inşaatları ile ormanlarımızı yok etmekte her gün iş cinayetlerine sebep olmaktadır.
         HES projeleri ile tarım bitirilmekte dereler rehin alınmaktadır. Böylelikle tüm canlıların ortak yaşam alanı olan dereler ve çevresi, sermayeye peşkeş çekilmekte, orada yaşayan insanların gelecekte patronların ucuz iş gücü olmasının zemini hazırlanmaktadır.
Sonuç olarak halka ve doğaya ait olan sular ve tüm yaşam alanları patronlara ait olacaktır. Böylece siyasi iktidarın da kime hizmet ettiği ortaya çıkmaktadır.
         Yeşilırmağın kollarından Reşadiye-Taşova arasındaki Kelkit Çayı, Almus Barajı’na dökülen Tozanlı Çayı ve Almus Barajı’nı takip eden dere üzerinde olmak üzere onlarca Hes yapılacak ve Niksar ovası, Erbaa ovası ve Zile ovası çölleşecektir.
         İstanbul’da bulunan Tokat federasyonları, Yozgat' a bağlı Çekerek ve Aydıncık ilçeleri ve köy dernekleri, yöre dernekleri bir araya gelerek, Hes'lere karşı Tokat ve Yozgatlılar Güçbirliği Platformu’nu oluşturduk.
         Tokat ve Yozgatlılar olarak doğup büyüdüğümüz toprakların susuz kalmasına, doğanın ve yaşamın yok olmasına, tarım ve hayvancılığın bitmesine izin vermeyeceğiz, bölgenizden Hes'ler sökülüp atılıncaya, dereler özgürlüğüne kavuşuncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz.
         Bu anlamda derneklerimizle yaptığımız çalışmalarla dün arkadaşlarımız Zile ve Çekerek köylerinde bilgilendirme toplantıları yapmakta, bugünde çalışmalarına devam etniktedirler”
         Tokat ve Yozgat Güçbirliği Platformu üyesi Mustafa İdel, 15 Mart 2015 Pazar günü geniş katılımcı bir eylem ve basın açıklaması yapacaklarını sözlerine ekledi. 

HABER: Ali Canbaş

Post a Comment

0 Comments